Finans

Tips før du låner penger uten sikkerhet

Når du skal låne penger, så er det lurt å sjekke noen ting i forkant slik at du ikke får noen overraskelser når lånet skal betales tilbake. Selv om alle tilbydere av forbrukslån gjennomfører en kredittsjekk og en vurdering av din økonomiske situasjon, så er ikke dette en garanti på at du faktisk har råd til lånet. Når tilbyderne sjekker din økonomi, så gjør de det i forhold til et sett av betingelser som man har blitt enige om i bransjen at skal avsløre om du har råd til å betale tilbake lånet etterpå. Disse betingelsene er ikke like for alle. Mange har utgifter som ikke alle har, og disse vil ikke tilbyder ta hensyn til når de tilbyr deg lån. Du kan derfor oppleve at du får tildelt et lån som du egentlig ikke er i stand til å betjene.

Dette kan også slå den andre veien. Uansett om du føler at du har mye rom i økonomien, så betyr ikke det nødvendigvis at du får tilbudt så mye lån som du ønsker. Tilbydere av forbrukslån (se Lånepenger.no) benytter seg av de samme betingelsene uansett hva dine opplysninger sier. Det er derfor viktig at du presenterer så riktige tall som mulig slik at de i alle fall teller med all inntekt du har, i tillegg til at du opplyser om all gjelden du har. Da er sjansen større for at du får det lånet du ønsker og at de vet hvor mye du faktisk tjener. Det viktigste tipset i forbindelse med forbrukslån er at du ikke låner mer enn hva du har råd til.

Sjekk hva du har råd til

Når du skal ta opp et lån uten sikkerhet, så er det viktig å vite at du kan betale lånet du benytter deg av. Hvis man ikke betaler lånet, så vil man til slutt få et rettslig pålegg om å selge eiendeler for å betale tilbake lånet. Hvis man tar opp et lån og ikke betaler tilbake, kan man få en del problemer, med andre ord, og det er ikke noe man ønsker. Man bør derfor sikre at man ikke tar opp mer lån enn man klarer å betale tilbake. Det smarteste er å også ta høyde for hva som kommer i fremtiden. På den måten vil man alltid være sikker på at man beveger seg videre i livet. For eksempel er det mange som ikke vurderer at renter kan øke. Vi er i mange år blitt vant til at rentene ikke øker, men det betyr ikke at det ikke kan skje. Når man har levd i noen år, så har man opplevd at renter er gått opp og at renter har gått ned. Hvis man går helt tilbake til 1980-tallet og også til starten av 1990-tallet, så kunne man oppleve boliglånsrenter helt opp til 14-15%. Den gangen måtte mange selge boligene sine fordi de ikke kunne betale lånene. Derfor bør man vurdere hvor stor belastning et lån utgjør på økonomien slik at man unngår denne typen problemstilling.

Låne penger

Ta med alle inntekter og lån

Et annet tips når man skal søke om lån uten sikkerhet, er at man oppgir den informasjonen man har slik at man kan få det lånet man ønsker. For eksempel bør du oppgi alle inntekter du kan dokumentere, ikke bare lønnsinntekt. Leieinntekter kan også gi deg en bedre mulighet.

Jo høyere kostnader, jo mindre har du råd til å låne

Det er også viktig å finne et lån med så bra betingelser som mulig. Det kan være man kan betale for et lån selv om det koster mer hos tilbyderen man velger enn hos en annen tilbyder, men det er viktig å tenke på at når man velger et dyrere lån, så tåler den månedlige inntekten et lavere lån enn den ellers ville gjort.